Anders Portin: Överväg sommarsedlar för ungdomar som vill starta företag

Anders Portins anförande på fullmäktigemötet 17.8.2020

Bäste ordförande, fullmäktigekolleger

 

Hjärtligt tack för svaret på vår motion.

Svaret visar att det i Esbo finns en vilja att stöda entrepenörskap och företagande bland ungdomen. Personligen måste jag säga att jag är positivt överraskad och det arbete som till exempel görs inom Ung Företagsamhet verkar vara mycket gediget och välorganiserat.

Det var två saker speciellt ville lyfta fram i vår motion. Ledamot Gästrin lyfte fram dessa just. Den ena är användningen av sommarsedlar även för de ungdomar som startar ett litet tillfälligt företag till sommaren. På den punkten upplever jag att svaret är bristfälligt. Sommarsedlarna nämns – men det sägs inget om deras koppling till företagande. Här hoppas jag att man inom förvaltningen skulle kunna överväga denna fråga igen – speciellt nu då det tyvärr ser ut som om corona-epidemin kan inverka på tillgången på arbetsplatser ännu nästa år. Vi ser här att Esbo kunde vara föregångare och visa ett gott exempel som skulle gagna ungas inställning till företagande långt in i framtiden.

Toinen kysymys jonka halusimme nostaa esille on nimenomaan yrittäjäkokemusten vaihto ja jonkin tyyppinen mentorointiohjelma – kuten Eva-Lena Gästrin ehdotti olisi tässä hyvin harkinnanarvoinen asia ja Gästrinin esitys siitä että asiaa käsiteltäisiin  Innostava elinvoimainen Espoo -kehitysohjelman puitteissa on erinomainen ja toivon, että asia otetaan esille siinä.

Samassa yhteydessä ohjelmaryhmä voisi myös keskustella kesäsetelien käytöstä nuorten yrittäjyyden edistämiseen.

 

Tack ordföranden!

Etiketter: , , , , , , Array

Eva-Lena Gästrin: Nuoria tulisi kannustaa työntekoon ja yrittäjyyteen mentorointiohjelmalla

Eva-Lena Gästrinin puheenvuoro valtuuston kokouksessa 17.8.2020 Ärade ordförande, bästa fullmäktige Jätimme tämän valtuustoaloitteen koska haluamme kannustaa nuoria Espoolaisia yrittäjyyteen. Kesäisin moni nuori saa ensimmäisen työpaikkansa ja pääsee kokeilemaan työelämää. Kaikille…

Bosse Lönnqvist: Trots exceptionella tider ska barnen få minnas sina skolår med glädje

Våra barn behöver en trygg skolstart Skolstart på tisdag. Många funderingar. Träffa kompisar. Kanske den första skolstarten någonsin. Lite pirrigt. Ny skolväska. Kanske helt ny skola. Efter ett långt och…