Annetaan metrolle mahdollisuus
Nicholas Kujala pohtii metron vaikutuksia Espoon joukkoliikenteeseen.
Länsimetro on nyt ollut keskeinen osa Espoon joukkoliikennettä reilun viikon ajan. Ensimmäisen viikon aikana metro on kohdannut useita vastoinkäymisiä, varsinkin turva- ja ohjauslaitevikoja. Liityntäliikenteen ongelmat ovat konkretisoituneet.
Länsimetro on suurin joukkoliikennepoliittinen uudistus sitten Leppävaaran kaupunkiradan rakentamisen vuonna 2001. Metron rakentamisen yhteydessä bussireitit uudistettiin kokonaan. Pääsimme vihdoin eroon kaksinkertaisista linjanumeroista, kun Espoon linjat saivat uudet numerot (100-, 200-ja 500-linjat). Tämä helpottaa varsinkin pääkaupunkiseudun kuntarajojen yli matkaavien arkea, kun linjajärjestelmä on virtaviivaistettu. Bussit muuttuivat lähinnä rantaradan ja metron liityntälinjoiksi. Myös metron ja rantaradan yhdistävät linjat saivat vahvistuksia.
Mutta miksi metro herättää niin paljon negatiivisia reaktioita?
Todella lyhyessä ajassa ihmisten käsitys metrosta on muovautunut negatiiviseksi, lähinnä rakennusajan ongelmien takia. Metro on käytännössä toiminut melko hyvin viime marraskuusta lähtien. Viime viikon aikana ilmeni ongelmia, lähinnä vanhalla puolella, ja ne hoidettiin nopeasti turvallisuus huomioiden. Suurin muutos aikaisempaan on metron täyttyminen äärirajoilleen ruuhka-aikoina. Tämä on kaupungissa positiivinen ongelma. Espoo on Suomen toiseksi suurin kaupunki, ja matkustamisen Suomen pääkaupungin keskustaan ruuhka-aikana on tapahduttava tehokkaasti. Tämä merkitsee täynnä olevia kulkuneuvoja. Rantaradalla on jo vuosikaudet ajettu täyteen ahdetuilla junilla, eikä kukaan ole ehdottanut rinnakkaisia bussilinjoja Turunväylälle korjaamaan tätä.
Liityntäliikenteeseen on tehtävä muutamia muutoksia välittömästi. Westendin ja Haukilahden alueet ovat jääneet pahasti joukkoliikennejärjestelmän ulkopuolelle, ja tehdyt uudistukset ovat vaikeuttaneet matkantekoa huomattavasti. Myös matka Espoon keskuksesta Tapiolaan on vaikeutunut, mikä vaikeuttaa Kuurinnityssä ja Kauniaisissa asuvien matkantekoa. Näiden alueiden lisäksi kaipaan suoraa bussilinjaa Espoonlahdesta Tapiolaan, viimeistään kun Tapiolan bussiterminaali on valmis. Tämä helpottaa painetta Matinkylässä, ja antaa mahdollisuuden kulkea Länsiväylän lähellä sijaitseviin kiinteistöihin moottoritien pysäkeiltä (esimerkiksi Mattlidenin koulukeskus ja Haukilahti).
Kokonaisuutta vaivaavia ongelmia on helppo vierittää länsimetron niskoille. Metron alkuvaiheet ovat olleet kaikkea muuta kuin helppoja, aina rakennusvaiheesta lähtien. Siksi meidän tulisi antaa metrolle toinen mahdollisuus. Korjataan liityntäliikenteen selvät ongelmat ja katsotaan rauhassa muutaman kuukauden ajan, miten hommat lähtevät rullaamaan. Viimeistään muutaman kuukauden tai vuoden kuluttua nähdään, oliko metro vuosikymmenen fiasko vai lottovoitto.
Nicholas Kujala on Svensk Ungdomin liittohallituksen jäsen ja käyttää säännöllisesti syöttöliikennettä ja metroa välillä Kivenlahti-Kumpula
Etiketter: Espoo, joukkoliikenne, länsimetro, metro, Nicholas Kujala Array